Sverige har under en längre tid haft en åkomma som endast kan beskrivas som en renoveringsfeber. Aldrig förr har svensken renoverat så flitigt och aldrig tidigare har den egna bostaden prioriteras så högt som idag. Det är roligt och det är nästan alltid att anse som en investering. I både det egna livet och sett till en framtida försäljning.

Men, det finns även avigsidor med denna nya prioriteringsordning. Att många renoverar utan några direkta förkunskaper och utan någon erfarenhet skapar problem. I många fall så drabbas folk av något som kan liknas vid hybris. Man ser att vänner, bekanta och grannarna renoverar och vill därför göra samma saker. Man tänker inte en sekund på att dessa kanske har mer vana och är mer händiga. I många fall ser man att privatpersoner tenderar att överskatta sin egen förmåga, samtidigt som man underskattar projektets svårighetsgrad.

Överlever ert äktenskap en renovering?

Denna explosiva kombination kan skapa många problem där man A) ser att kostnaderna skenar iväg B) ser att projektet tar lång tid – och kanske aldrig blir färdigt och C) där bygget i fråga inte håller måttet och tvärtom är farligt. Utöver detta så tar man även en familjär risk: många äktenskap och familjer går sönder som en följd av renoveringar och byggnationer. Detta som en följd av stress – både ekonomiskt och rent social – och som en följd av konflikter – där man inte kan hålla samt och enas om hur man ska gå tillväga.

Av dessa skäl bör man alltid tänka både en- och två gånger innan man plockar fram sin verktygslåda. I många fall är det bättre att plocka fram plånboken och anlita professionell hjälp istället. Det handlar inte om att man visar sig svag – det är snarare att visa styrka. Alla kan inte bygga!

Vi ger dig tips om byggfrågor

Vårt mål här är att dela med oss av våra erfarenheter. Med bakgrunder inom alla tänkbara hantverksyrken så kan vi ge tips, tankar och idéer om olika projekt och vilka svårigheter som finns i dessa. Vi kan även visa upp branschen inifrån och ge dig värdefulla råd om vilka företag du ska anlita – och vilka sådana du ska undvika.

Rot-avdraget har varit extremt bra på många sätt, men det har även lockat till sig många skojare. Antalet fuskjobb har ökat markant under senare år och det är en varningssignal att ta till sig. Även om du tar professionell hjälp så är du inte helt säker. Vi ska visa hur du hittar rätt företag – oavsett vilket projekt du behöver hjälp med. Välkommen!