En mobilkran är helt perfekt när man ska lyfta tunga saker. Mobilkranen är kraftfull, för den kan lyfta många ton på en gång och den tar sig fram överallt. 

Mobilkranen är monterad på ett slags bil, så den kan röra sig i naturen eller på landsvägen. Har man exempelvis tunga matbehållare, kan den användas inom restaurangbranschen. Eftersom den är mobil tar den sig fram nästan överallt i vilken terräng som helst. Det finns olika modeller av mobilkran, så den som hyr en sådan inklusive förare väljer vilken kapacitet kranen ska ha. 

Mindre modeller lyfter upp till trettio ton, andra cirka femtio ton, men det finns kranar som kan klara att lyfta över tvåhundra ton. De är otroligt starka och används ofta till bärgningsändamål. Föraren på en mobilkran har speciell kompetens för att arbeta säkert och effektivt. 

Mobilkran når med en bom 

Lyftet sker med en bom som kan fällas ut, så att man kan bärga något i ett dike eller lyfta tunga träd som har fallit. Bommen kan vridas runt, och därför är redskapet mycket flexibelt och kan användas lite varstans. Genom att mobilkranen är flyttbar är möjligheterna till lyfthjälp mycket stora. 

Man hyr mobilkran för den tid det behövs, och då slipper man investera själv i så pass dyrbar utrustning. En mobilkran är mycket dyr, så även för längre tidsperioder är det lönsamt att hyra kranen. Ibland är det projekt som tar ett par dagar eller någon vecka, men en mobilkran gör också ett fint jobb när något behöver bärgas akut.