För dagisbarn kan det vara fascinerande att titta på en snickare när han anlägger deras nya lekplats i Täby. Men roligast är ändå att inviga den med saftkalas.

Föräldrakooperativet Trollungens förskola i Täby behövde göra något åt lekutrustningen de hade på gården. Den som fanns nu var gammal och sliten. Kanske inte direkt farlig för barnen att leka på, med och i, men inte särskilt kul. Gården var ju också det som nya, presumtiva medlemmar såg när de funderade på var deras lilla älskling skulle placeras efter föräldraledigheten. Därför var det viktigt att den såg trevlig ut.

Således togs beslutet att anlita en snickare i Täby för att montera upp ny utrustning som skulle köpas in. Han skulle även bygga en del själv. En gungställning och klätterställning skulle han till exempel kunna fixa från grunden.

Snickaren blev dagens stora attraktion

När bygget skulle påbörjas så blev det naturligtvis stor uppståndelse bland barnen. De hängde i fönstren och tittade och kommenterade allt som snickaren och hans medhjälpare gjorde. Sällan hade väl förskolans personal kunnat ta det så lugnt själva. Det var inget bråk eller tandagnisslan. Alla barnen var fullt upptagna med att följa bygget.

Desto besvärligare blev det när barnen skulle ut på den obligatoriska utevistelsen. Det gick ju inte att hålla dem på säkert avstånd från bygget. Det fick alltså bli en liten skogsutflykt istället. När allt äntligen var klart firades det hela med saftkalas där alla barn fick möjlighet att klippa band för invigning av de nya sakerna.