Det behöver inte vara farligt att jobba på höga höjder även om det kan vara lite läskigt. För att känna sig trygg i exempelvis sitt yrke som takläggare kan en fallskyddsutbildning vara bra.

Krister hade fått en ny arbetskamrat som var lite av den vårdslösa typen. Yrkesskickligheten var det inget fel på och han var intressant att prata med. Men när det kom till farliga situationer verkade han tro att han var odödlig. Det irriterade Krister. Han hade frågat Anders, som arbetskamraten hette, om han gått fallskyddsutbildning. Det visade det sig att han hade. Men Krister var säker på att han hade sovit under teorin, och praktiken kunde han inte förstå hur kollegan klarat.

Fallskyddsutbildning blev räddningen

En höstdag när de skulle lägga tak på ett trevåningshus hade det varit minusgrader under natten. Det var halt överallt då det regnat föregående dag och vätan täckte både mark och hus.
Anders var som vanligt nonchalant. Men då Krister kunde vara en tjatig rackare som inte gav sig satte han till sist på sig sin säkerhetssele. Det fanns faktiskt lagar, tänkte Krister irriterat när de tog sig upp på taket.

Mycket riktigt var det halt däruppe. Försiktigt tog sig Krister till platsen för dagens arbetsstart. Plötsligt hörde han Anders skrika och sen ett hasande ljud. När han vände sig om såg han arbetskamraten glida ner mot stuprännan.

Säkerhetsselen räddade Anders från att rasa de många metrarna ner till marken. Efteråt var han likblek och sa att han skulle höra med chefen om han kunde få gå fallskyddsutbildningen en gång till.